Search This Blog

Loading...

CARA NAK ROOT XPERIA NEO V GUNA FLASHTOOL

Dari post yang lepas sz telah kongsikan tentang cara nak upgrade sony xperia neo v, jadi sekarang kepada sesiapa yang teringin nak root xperia neo v bolehlah ikuti langkah dibawah. Seperti biasa anda perlu muat turun flashtool, doomlord rooting kit dan kernel untuk xperia neo v. Xperia neo v hanya boleh di root dengan selamat bila mengunakan kernel 4.1.A.0.562 jadi anda perlu downgradedkan kernel anda terlebih dahulu sebelum melakukan proses rooting. Sila ikuti langkah dibawah dengan teliti sekiranya anda dah bersedia untuk proses rooting. 



MUAT TURUN

2. MT11i_4.1.A.0.562_kernel.ftf
3. MT11i_4.1.B.0.587_kernel.ftf
4. Doomlord


PASTIKAN!!!

Copy semua file kernel ke dalam folder firmware

Backup data-data yang penting seperti musik, video, gambar, contact sebelum mula proses update.

Minimum bateri mesti atas dari 70%.

Matikan fungsi SECURITY SUITES Xperia, pergi ke SETTINGS > SECURITY > MARK “UNKNOWN SOURCES” dan tandakan.

Lagi sekali, dekat SETTINGS, pastikan USB DEBUGGING OPTION telah ENABLE, pergi ke SETTINGS > DEVOLEPMENT OPTION > DEVELOPMENT > USB


CARA FALSHING KERNEL LAMA UNTUK XPERIA NEO/NEO V
Install flashtool.. Lepas install, pergi ke C: dan bukak folder flashtool.. Nanti akan nampak FOLDER DRIVERS, klik dan run kan flashtoll-drivers.exe.. Lepas tu  pilih NEO DEVICES dan klik butang install..
  • Bila dah siap install, korang copy file kernel yang korang download tadi MT11i_4.1.A.0.562_kernel.ftf ke C:/FLASHTOOL/FIRMWARES folder.
  • Lepas tu run kan flashtool.exe.. Nanti akan keluar satu window di screen pc/laptop  macam dalam gambar dekat bawah ni
  • Klik dekat IKON KILAT di bahagian KIRI ATAS, dan akan keluar satu pop up window dengan 2 option yang berbeza, FLASHMODE dan FASTBOOT MODE.. Pilih FLASHMODE dan klik OK..
  • Step seterusnya, pilih MT11i_4.1.A.0.562_kernel.ftf dibahagian kiri dan jangan lupa tanda dekat NO FINAL VERIFICATION dekat bahagian kanan.. Klik OK..
  • Lepas tu akan keluar satu window dan korang perlu masuk ke FASTBOOT MODE.. Ikut arahan dakat window tersebut..

  • Proses ni mengambil masa dalam 2-3 minit.. Device anda akan mengambil masa yang lama untuk load kernel yang baru install dan ia akan stay dekat logo SONY, Bila dah siap device akan load tanpa masalah..
 CARA ROOT SONY XPERIA NEO/NEO V ICS 4.0.4

  • Ekstrak file tadi, dan anda akan nampak satu file RUNME.BAT dalam folder tersebut.
  • Klik RUNME.BAT dan COMMAND PROMPT akan keluar..
  • Sekarang, sambungkan device dekat pc guna kabel USB.. kalau “PC COMPANION” prompt, korang just skip je ok..
  • Lepas tu  tekan mana-mana key untuk start rooting..
  • Proses ni akan install BUSYBOX dan SUPERUSER SU dalam device anda.
  • Bila proses dah siap, dia akan tunjukan satu dialog dengan msg “ALL DONE”. Lepas boot, device anda akan ada satu APP SUPERUSER di app list, So, bermakna device anda dah 100% root..
Bila dah siap rooting, tukar kernel dari kernel lama 4.1.A.0.562 ke kernel 4.1.B.0.587. Kaedah yang sama seperti cara flashing di atas.

PERHATIAN!! 
SZ TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEBARANG KEROSAKAN TERHADAP DEVICE ANDA. 
PASTIKAN ANDA MENGIKUT LANGKAH DENGAN TELITI


6 comments:

  1. lps flash, fon aku asyik restart je logo sony..knpe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastikan dah upgrade ke ics sblm root..

      Delete
  2. kalo ada penyelesaian, msg no ni 0133954451 (halim)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada upgrade ke ics x sblm flash??

      Delete
  3. nape hp saya senyap trus time flasing... xkuar logo sony pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ikut langkah dengan betul??

      Delete

 

SIBERZERO Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates